8 listopada 2022 r. uczniowie kl. I B obchodzili Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem zajęć było promowanie zdrowego jedzenia i prawidłowych nawyków żywieniowych. Pani dietetyk w oparciu o prezentację multimedialną tłumaczyła uczniom dlaczego należy ograniczać słodycze i słodkie napoje, a zwiększyć spożycie warzyw i owoców. Omawiała produkty żywnościowe zaczynając od najzdrowszych i najbardziej wartościowych po te, które w odżywianiu powinny się znaleźć w niewielkich ilościach. Uświadomiła również dzieciom bardzo ważną rolę aktywności fizycznej w połączeniu ze zdrowym żywieniem. Mali kucharze z zapałem zabrali się do pracy. Po kilkudziesięciu minutach na talerzykach pojawiły się pomysłowe, zdrowe i kolorowe kanapki.

Na podstawie planszowej gry edukacyjnej dzieci poznały budowę piramidy zdrowego żywienia oraz dowiedziały się jaki wpływ na ich rozwój ma zdrowe jedzenie. Uczniowie wykonali prace plastyczne przedstawiające „Talerz zdrowej żywności” oraz rozwiązywali na tablicy interaktywnej zadania o tematyce zdrowego odżywiania. Dzieci stwierdziły, że miło było przygotować i zjeść śniadanie w gronie tylu koleżanek i kolegów. 

 

Bożena Wajda

Skip to content