W ramach projektu „Kolorowy tydzień” uczniowie klasy 1d wraz z wychowawczynią Ewą Kowalską realizowali następujące działania: 

Dzień Pomarańczowy – Udział w spotkaniu z panią higienistką, wysłuchanie prelekcji na temat „Wartości odżywcze owoców i warzyw”. Próba odpowiedzi na pytanie: „Jakie wartości mają warzywa i owoce w określonych kolorach?”. Zajęcia interaktywne – obejrzenie prezentacji multimedialnej „Piramida żywieniowa”.

Dzień Zielony – Próba odpowiedzi na pytanie: „Jak działa sokowirówka?”. Prezentacja działania urządzeń kuchennych: sokowirówka, blender, blender kielichowy. Wykonanie i kosztowanie owocowego smoothie z jabłek, banana i truskawek z dodatkiem ziaren siemienia lnianego. 

Dzień czerwony – Wykonanie kukiełek do utwory Jana Brzechwy „Na straganie”. Wspólne inscenizowanie wiersza. 

Dzień fioletowy – Świętujemy 8.11, czyli „Dzień zdrowego śniadania”. Rozmowa o tym co powinno się znaleźć w śniadaniówce. Wspólne wykonanie plakatu zachęcającego do spożywania warzyw i owoców „Owocowa tęcza na talerzu”.

Dzień żółty – Podsumowanie projektu: ustalenie, które potrawy są zdrowe dla naszego organizmu, a które mają niekorzystne działanie, prezentacja wiersza „Na straganie”.

Skip to content