Uczniowie klasy 7b uczestniczyli w projekcie międzyprzedmiotowym „Pułapki żywieniowe – ile cukru jest w jedzeniu?”. Projekt realizowany był na lekcjach matematyki oraz na zajęciach z wychowawcą pod kierunkiem p. Haliny Smoleń oraz p. Katarzyny Kamińskiej. Wstępem, wprowadzającym w tematykę poruszanych zagadnień było obejrzenie filmu dokumentalnego pt. „Cały ten cukier”. Film w bardzo interesujący sposób opowiada o oddziaływaniu cukru na ludzki organizm oraz uświadamia jak wiele węglowodanów znajduje się w teoretycznie „zdrowym” jedzeniu. Na zajęciach uczniowie analizowali etykiety rozmaitych produktów spożywczych zwracając szczególną uwagę na to, że cukier ukryty jest pod różnymi nazwami. Pracując w grupach klasa obliczała ile łyżeczek cukru znajduje się w danym artykule. W celu wyszukania istotnych informacji oraz dokonania niezbędnych obliczeń uczniowie korzystali ze sprzętu komputerowego oraz smartfonów. Efektem podjętych działań było przygotowanie plakatów prezentujących zawartość cukru w różnych, często spożywanych produktach.